Jelenia Góra nie marnuje - Zero waste
Ratujmy żywność przed zmarnowaniem, bądźmy ZERO WASTE !
to może zrobić każdy z nas:
-
planuj posiłki z wyprzedzeniem
-
rób listę zakupów
-
nie kupuj na zapas
-
sprawdzaj datę ważności kupowanych produktów
-
rozróżniaj pojęcia: „najlepiej spożyć przed” - od „należy spożyć do”
-
przechowuj żywność odpowiednio
-
wykorzystuj opakowania próżniowe
-
zioła które tracą świeżość posiekaj, wymieszaj z oliwą i przyprawami, przelej do foremki na kostki lodu i zamroź; używaj jako przyprawę, np. do duszonych warzyw
-
przekładaj wędliny i ser z foliowych opakowań do papieru lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem
-
sałatę podziel na liście, dokładnie osusz, przechowuj w pojemniku wyłożonym suchym papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć – czynnik przyspieszający psucie się sałaty
-
do słoika z resztką majonezu dodaj zioła, przyprawy, trochę wody i octu, zamieszaj energicznie i wykorzystaj jako sos do potrawy
-
nadmiar zupy lub sosu przelej do szczelnego woreczka lub pudełka i włóż do zamrażarki
-
zrób tosty, grzanki lub zapiekankę z czerstwego chleba
-
zrób bułkę tartą z czerstwych bułek
-
wykorzystuj całe warzywa np. głąb z kapusty wkrój drobno do bigosu, liście rzodkiewki do sałatki
-
czerstwe wypieki odśwież, podgrzewając w piekarniku
-
zioła, szparagi czy szczypiorek przechowuj lekko zanurzone w wodzie
-
posmaruj ser cienką warstewką masła, aby uchronić go przed wysychaniem w lodówce
-
ze zwiędniętych warzyw korzeniowych ugotuj bulion warzywny, możesz go zamrozić i wykorzystać później
-
nadmiar owoców cytrusowych wyciśnij i zamróź w pojemniku do lodu
-
podziel się nadmiarem jedzenia z sąsiadami, znajomymi lub umieść je opisane w lodówkach społecznych
List do Prezydenta
Mapa